WOLFGANG AMADÉ MOZART

Mozart die werd geboren als Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus, was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was een veelzijdig componist van onder meer vocale muziek als opera, Singspiel, missen, instrumentale orkestmuziek als de symfonie en concertante muziek (met name pianoconcerten, serenades en divertimenti). Ook componeerde hij voor kleinschaliger bezettingen, waaronder sonates voor diverse instrumentale bezettingen en strijkkwartetten en -kwintetten.

 

Mozart gebruikte de eerste twee voornamen (Joannes Chrysostomus) nooit. Als jongeman ondertekende hij zijn brieven bij voorkeur met Amadé. Later gaf hij de voorkeur aan Wolfgang Amadé, soms Amade. Slechts drie keer gebruikte hij in intieme familiebrieven de naam Amadeus, maar dan louter om humoristische redenen ('Amadeus Wolfgangus Mozartus').

 

Mozarts uiterlijk en persoonlijkheid is al sinds zijn dood een onderwerp van discussie tussen historici en Mozartliefhebbers. Authentieke portretten van Mozart zijn gering in aantal en omdat bijna elk schilderij dat van hem gemaakt is duidelijke verschillen vertoont, kan niemand met zekerheid zeggen hoe Mozart eruit heeft gezien. Biograaf Paumgartner suggereert dat dit komt omdat Mozart, anders dan Beethoven, uiterlijk geen opmerkelijke verschijning was. Bovendien is Mozart nooit door een echt groot schilder geportretteerd. Zijn zuster omschreef hem als 'klein, schraal, bleek van gelaatskleur, zonder de geringste pretentie in gelaatsuitdrukking of lichaamsbouw'. De schrijver Ludwig Tieck, die Mozart in 1789 ontmoette, noemde hem 'klein, vlug, beweeglijk en met puilogen, een onaanzienlijke figuur'. 

 

Ook Mozarts karakter was een onderwerp van discussie. Ook toen hij reeds volwassen was, was hij nog altijd erg afhankelijk van zijn ouders. Uit de vele brieven die Mozart schreef is gebleken dat hij gevoel voor humor had, behoorlijk vulgair was, regelmatig iemand in de maling nam en geen al te serieuze kijk op het leven had. Daarnaast was hij behoorlijk bijdehand en dit alles bij elkaar genomen zou de reden kunnen zijn dat hij niet bijzonder geliefd was in Salzburg.

 

De marktwaarde van het merk Mozart wordt vandaag de dag geschat op 5.5 miljard euro. Terwijl Mozart als volwassen man, toen men zijn 'wonderkindperiode' al bijna vergeten was, moest leuren met zijn muziek en hoopte op opdrachten en torenhoge schulden had, zou hij, wanneer hij nu geleefd zou hebben, tot één der rijkste mensen op aarde behoren.


Mozartkugeln zijn bonbons met een kern van pistache- noten en marsepein, daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocolade. Ze zijn in 1890 bedacht door de banketbakker Paul Fürst uit Salzburg in Oostenrijk. Ze zijn naar Wolfgang Amadeus Mozart genoemd en werden oor-spronkelijk Mozartbonbons genoemd.

Hoewel deze van Fürst de originele zijn (met zilver-blauwe verpakking), zijn vooral de imitaties van de firma's Mirabell uit Grödig bij Salzburg en Reber uit Bad Reichenhall (met de goud-rode verpakking, zie foto hieronder) een toeristisch en commercieel succes.